VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met een VCA certificaat kan je als bedrijf iedere dag weer veilig en gezond te werk gaan. Het VCA is ontstaan om de veiligheid op de werkplek te vergroten. Het zorgt ervoor dat zowel werkgevers als werknemers bewust zijn van de gevaren om zich heen. Daarnaast geeft een VCA certificaat een duidelijke indicatie dat het bedrijf aan veiligheidseisen voldoet. Enkele redenen om een VCA certificaat te halen zijn:
Waarom een VCA-certificering van belang isVeiligheid op de werkvloer is belangrijk omdat hiermee een groot deel van de bedrijfsongevallen voorkomen kan worden. VCA is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken. Denk aan constructie- of onderhoudswerkzaamheden op bouwterreinen, in fabrieken en werkplaatsen. Enkele voorbeelden waar een VCA-certificaat vaak wordt gevraagd.
Daarnaast is een VCA-certificaat tien jaar geldig. Daarna zal er weer een examen moeten worden afgelegd. Hoe is VCA ontstaan en is het wettelijk verplicht?Het VCA is begonnen als een checklist, maar tegenwoordig is het veel meer. Het VCA is in 1994 ontstaan uit een initiatief van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. De bedoeling was om een onafhankelijk toetsingssysteem op te zetten om het veiligheidsbeleid van bedrijven te kunnen controleren. Sindsdien is het VCA de bekendste en meest gevraagde certificering in de Benelux. Het is vooral bedoeld voor leidinggevende en haar werknemers. Daarnaast is het hebben van een VCA-certificaat niet wettelijk verplicht. Steeds meer bedrijven stellen als eis om een VCA cursus af te leggen om uiteindelijk in het bezit te zijn van een VCA-certificaat. Ondanks dat het niet verplicht is, levert het wel een groot voordeel wanneer je in het bezit bent van een VCA-certificaat. Want uiteindelijk doe je jezelf en het bedrijf een plezier wanneer je in het bezit bent van een VCA-certificaat. |
https://eurotransportcollege.com/vca-cursus/ |