PNR Merchandising
Woning en Tuin

Tips bij het kiezen van de juiste zitmaaier

De juiste zitmaaier kiezen kan een flinke klus zijn. Een goede verkoper zoals De Kock Machines zal u bij uw aanschaf uiteraard adviseren, maar het kan geen kwaad u van tevoren al een beetje in te lezen in de soorten zitmaaiers die er op de markt zijn. Welke is voor u en in uw situatie het meest geschikt? Veel aspecten hangen af van het terrein dat u ermee wilt onderhouden.

De breedte van de zitmaaier

Hoe breder de zitmaaier, hoe sneller u uiteraard klaar bent met maaien. Dit is vooral het geval als u alleen maar rechte banen hoeft te maaien. Als uw zitmaaier eigenlijk te breed is voor smalle stukken en paden die u ook moet maaien, mag u de oude handmachine tevoorschijn toveren en bent u uiteraard veel langer bezig. Maar als u een speelveld, campingveld, recht gazon of klein weiland moet maaien, kunt u uitgaan van de volgende groottes, aangegeven in maaibreedte versus oppervlakte:

  • Maximaal 90cm = maximaal 2000m2
  • 90cm tot 110cm = 2000m2 tot 5000m2
  • 110cm tot 130cm = 5000m2 tot 10000m2
  • Meer dan 130cm = meer dan 10000m2

Kies de geschikte maaier voor ruw of gemakkelijk terrein

Als u vaak door hoog en zwaar gras moet maaien, bijvoorbeeld om uw weiland een beetje bij te houden of een ander stuk grasland waar geen golf op gespeeld hoeft te worden, dan kiest u het beste voor een zitmaaier op benzine. Deze maaiers zijn over het algemeen net wat sterker om door stug en hoog gras te maaien. In alle andere situaties kiest u het beste voor een elektrische maaier omdat dit in combinatie met groene stroom natuurlijk een stuk beter is voor het milieu, helemaal om het weghalen van de biodiversiteit met uw strakke grasveld een beetje te compenseren. Bij ruw terrein kunt u ook het beste kiezen voor een vierwiel-aangedreven zitmaaier, maar bij een gemakkelijker terrein kunt u beter gaan voor de vaak goedkopere tweewiel-aangedreven maaier. Bekijk alle opties bij De Kock Machines en laat u hier adviseren!