PNR Merchandising
Image default
Rechten

Een belangenbehartiger bij letselschade inschakelen

Het oplopen van letselschade door een ongeval op het werk of in het verkeer is ontzettend vervelend en kan voor veel persoonlijke schade zorgen. Zowel materiële als immateriële schade. Wanneer iemand door toedoen van een ander letsel heeft opgelopen heeft het slachtoffer recht op schadevergoeding. Het slachtoffer kan door letsel namelijk veel onkosten hebben die vergoed moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten, kosten voor huishoudelijke hulp en een compensatie voor psychisch leed. Voor het claimen van deze schadevergoeding zullen er een aantal zaken doorgenomen en berekend moeten worden. Hiervoor kun je een letselschadespecialist of andere belangenbehartiger zoeken die jou advies kan geven en jouw juridische zorgen uit handen kan nemen. In dit artikel vind je een aantal tips voor het vinden van een belangenbehartiger en bij wij welke partijen je bijvoorbeeld terecht kunt. 

Waarom is het belangrijk om hulp te zoeken bij letselschade? 

Het wordt altijd aangeraden om op zoek te gaan naar een ervaren belangenbehartiger voor het regelen van de schadevergoeding. Een belangenbehartiger kan jou namelijk advies geven over de juridische mogelijkheden en onderhoudt voor jou contact met de aansprakelijke verzekeraar. Daarnaast kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de schade groter blijkt dan dat jij eerst in gedachten had of dat de verzekeraar het ergens niet mee eens is. Een belangenbehartiger helpt jou in deze situaties, zodat je er niet alleen voor staat. 

Houd er rekening mee dat het beroep belangenbehartiger niet wettelijk beschermd is. Dit houdt in dat iedereen zich als het ware belangenbehartiger mag noemen en zijn of haar diensten mag aanbieden. Zorg er daarom ook voor dat je voldoende moeite en tijd in het vinden van een ervaren en betrouwbare belangenbehartiger steekt. Heb het vooraf ook goed met jouw belangenbehartiger over de kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Welke opties heb ik? 

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je deze inschakelen. Kijk goed in de polisvoorwaarden of jij recht hebt op rechtsbijstand in geval van letselschade. Mocht dit het geval zijn? Dan zal de rechtsbijstand je niets kosten. Het kan echter wel zo zijn dat er een maximumbedrag geldt. 

Daarnaast is het ook mogelijk om een ervaren letselschadespecialist in te schakelen. Deze specialist zal samen met jou onderzoeken wat jouw schade is en of jij deze schade kunt claimen. Als jouw letselschadespecialist en de aansprakelijke verzekeraar niet tot een overeenstemming kunnen komen, kan jouw letselschadespecialist jouw zaak voor de rechter brengen (indien de schadeclaim € 25.000 of lager bedraagt). Je hoeft hiervoor dan geen advocaat in te schakelen. 

Dan is er ook nog de optie om een letselschade advocaat in te schakelen. Een advocaat kan de zaak bij onenigheid met de tegenpartij en diens verzekeraar voor de rechter brengen. 

Ook kun je hulp van een familielid of vriend inschakelen. Het wordt aangeraden om dan ook advies in te winnen bij een ervaren belangenbehartiger. Zo weet je zeker dat jouw zaak goed wordt behandeld. 

Natuurlijk is het altijd beter om dit soort vervelende situaties te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd veilig te werk te gaan op de werkvloer en thuis tijdens het klussen. Een tip op het gebied van veilig klussen is om voordat je aan de elektriciteit gaat klussen eerst de spanning eraf te halen in de groepenkast. Met een spanningszoeker kun je vervolgens controleren of er daadwerkelijk geen spanning meer op staat. 

De conclusie

Het is raadzaam om een belangenbehartiger in te schakelen voor het regelen van jouw schadevergoeding. Zo kun je jouw rechtsbijstandverzekering raadplegen of een deskundige letselschadespecialist of een letselschade advocaat inschakelen. Daarnaast kun je jouw letselschade ook verhalen met de hulp van een familielid of vriend.