PNR Merchandising
Image default
Onderwijs

Zo geef je een brede invulling aan CKV

Wat is CKV?

Wat is CKV? De vraag lijkt zo simpel, zeker als je in het onderwijs zit. Toch is het lastig om een kort antwoord te geven. Want CKV is zo ontzettend veelzijdig! Gelukkig kunnen we altijd teruggrijpen op de kern van het vak: leerlingen een brede kennismaking aanbieden met alle facetten van kunst en cultuur. Dat dit belangrijk is, staat inmiddels wel buiten kijf. En omdat niet alle leerlingen van huis uit in aanraking komen met kunst en cultuur, is deze belangrijke taak toebedeeld aan scholen.

Relevantie voorop

Het samenstellen van het lesprogramma van CKV kan soms een behoorlijke uitdaging zijn. Ga er maar aanstaan: een brede kennismaking met kunst en cultuur. Het kan soms voelen alsof je steeds weer achter de feiten aanrent. Want kunst en cultuur bewegen altijd met de samenleving mee. En dat betekent dat de inhoud van het vak steeds verandert. Tenminste: als je relevant wilt blijven. Maar wie met kinderen en jongeren werkt, weet dat dat een vereiste is. Als je niet relevant bent, ben je hun aandacht voor je het weet kwijt.

Kijk wat je in huis hebt

Allereerst kun je natuurlijk in kaart brengen wat je als school zelf in huis hebt. Heb je in je docententeam muzikaal talent, een jongleur, een leerkracht die zijn eigen apps programmeert, een conciërge met een podcast-on-the-side? Misschien vind je binnen je eigen team wel verrassende talenten die je heel goed in kunt passen in het lesprogramma van CKV.

Vul je lesprogramma aan met workshops

Uiteindelijk is het natuurlijk onmogelijk om alle verschillende kunstvormen in huis te hebben. Het cultureel landschap is zo ontzettend divers! Dit hoeft een breed lesaanbod echter helemaal niet in de weg te staan. Dansworkshops, muzikale lesprogramma’s en activiteiten op het snijvlak van kunst en techniek: je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn vakprofessionals met onderwijservaring die het hartstikke leuk vinden om jouw leerlingen de basisbeginselen van hun favoriete kunstvorm bij te brengen.

https://www.grotebroer.nl