PNR Merchandising
Eten en drinken

Verschillende soorten uien

Welke soorten uien zijn er?

Zoals je vast weet zijn er veel verschillende soorten uien. Soms zie je bij het uien kopen door de bomen het bos niet meer. Dit artikel is geschreven om je een duidelijker beeld te geven over wanneer je welke uien het beste kunt gebruiken. Alle uien zijn dan ook erg verschillend van elkaar, en een passende ui kan uw gerecht een stuk beter doen smaken.

De gele ui

De gewone ui wordt ook wel de gele ui of ajuin genoemd. Deze ui komt het vaakst voor in recepten en wordt ook het meest gegeten. De herkomst van de ui is niet compleet zeker, maar waarschijnlijk komt de plant uit midden-Azië. De ui is een bolgewas en familie van de prei. De gele ui is iets zoetig maar toch redelijk scherp van smaak. Deze ui is het beste te gebruiken bij meerdere huisgerechten, denk aan soepen, stampotten en rijstgerechten.

De rode ui

De rode ui is van zichzelf redelijk pittig van smaak. Deze soort is erg lekker in rauwe gerechten. Ook geeft deze ui een heerlijke bite aan bijvoorbeeld een salade. Een ander voordeel van deze ui is zijn kleur. Gerechten met de gele ui zien er soms wat saai uit. Met de rode ui heeft u hier gelukkig geen last van, deze variant ziet er dankzij zijn diepe rode ringen enorm feestelijk uit. Mocht je van plan zijn zelf een dipsaus te maken, kan je het beste deze ui gebruiken.

De zoete ui

Deze variant spreekt redelijk voor zich. Hij smaakt erg zoet en is erg populair in het buitenland. Als je een ui zoekt die dient als topping van uw burger, is deze variant erg geschikt. De zoete ui is ook een aanrader als voor het maken van uienringen. Sommige mensen houden van een zoeter stamppotje waar bijvoorbeeld appel of ananas in verwerkt is. In dit geval komt een zoete ui ook goed tot zijn recht en past deze prima bij de stamppot.

Bosui

De bosui wordt ook wel een lente-ui genoemd. Deze ui heeft een hele andere smaak dan de andere varianten. Net als de rode ui is deze lichtpittig met een kleine bite. De bosui wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken en dat is niet zonder reden. In Aziatische gerechten kunt u het beste een bosui gebruiken. Bij de veel van dit soort gerechten komt een lente-ui vaak ten goede en zorgt hij voor een iets pittigere smaak.

Zilveruitjes

De zilveruitje heeft ook een unieke smaak. Ze zijn vaak iets zuur en zijn ook erg lekker om los te eten. Een zilveruitje kan zijn lekkere lichtzure smaak ook goed overbrengen naar een salade. Soms vindt u dit uitje terug op een borrelplank. Mocht u van plan zijn een echte uiensoep te maken, is het verstandig om deze ui te gebruiken.

Snijden

Het snijden van een ui is erg lastig. U krijgt ze soms moeilijk in mooie evenredige blokjes gesneden. Ook kan het zijn dat je ogen gaan tranen wanneer je een ui fijnsnijdt. Als je het koken makkelijker wilt maken en geen irritaties of traanogen wilt, kan je het beste gebruik maken van een uiensnijder. Hier hoef je meestal alleen maar de ui in te stoppen en aan te duwen om de ui in mooie stukjes te krijgen.