PNR Merchandising
Image default
Fotografie

Hoe maak je goede foto’s in het donker?

Fotograferen in de avonden is anders dan overdag fotograferen. Nachtfotografie is het maken van foto’s tussen zonsondergang en zonsopkomst. Je maakt hierbij geen gebruik van daglicht, maar van een combinatie van kunstlicht en/of omgevingslicht. Als je in het donker een auto wilt fotograferen moet je met een paar dingen rekening houden. Lees het artikel verder voor de tips bij het fotograferen in het donker. Je kan het jezelf nog makkelijk maken om de auto die jij wilt fotograferen in de auto studio van Rotoview te zetten. Zo weet je zeker dat jij altijd goed licht hebt en de auto makkelijk kan fotograferen.

Houd de camera stil

Wanneer je voor scherpe foto’s wilt gaan is het belangrijk dat je de camera stil houd. Je kan de camera stil houden in je handen of op een statief zetten. Zet je de camera neer op een statief weet je zeker dat de camera stil staat. Een camera heeft in het donker langer nodig om de foto te maken waardoor je de camera langer stil moet houden. Vind je het moeilijk om de camera goed stil te houden? Gebruik dan een statief. Je kan eventueel de camera ook neerzetten op een tafeltje of muurtje als je geen statief in bezit hebt. 

Focus op het licht 

Fotograferen in het donker is moeilijker, omdat er minder licht aanwezig is. Focus daarom goed op het licht dat er wel aanwezig is. Vermijd zoveel mogelijk zwarte vlakken. Dit is belangrijk omdat de camera de zwarte vlakken grijs maakt. Zorg er ook voor dat er geen bewegende objecten zijn. Dit maakt het fotograferen een stuk makkelijker. Met behulp van een zaklamp kan je het voorwerp dat je wilt fotograferen goed in beeld brengen en stelt de camera scherp. Je kan de lamp weer uitzetten voordat je de foto maakt. Je kan ook altijd nog de instellingen aanpassen van je camera. 

Wanneer gebruik je een flits?

Deze tip is handig bij het fotograferen met een telefoon of een compacte camera. Ga je een object fotograferen dat ver weg staat? Dan is het niet nuttig om te fotograferen met een flits. Het bereik van de flits is vaak niet ver genoeg. Heeft het object dat je gaat fotograferen al genoeg licht? Dan is een flits ook niet nodig. Een flits komt dus eigenlijk alleen goed van pas wanneer het object niet te ver weg is en het donker is.