Pnr-merchandising

Aanhangwagen zonder rijbewijs

Aanbiedingen

Natuurlijk mag je geen aanhangwagen trekken zonder rijbewijs. Want je mag helemaal niet in een auto rijden wanneer je niet in bezit bent van een rijbewijs. Wat wordt bedoeld met een aanhangwagen zonder rijbewijs is een B rijbewijs. Dit is het normale autorijbewijs en hiermee mag je ook aanhangwagens trekken. Wel met een gelimiteerd gewicht. 

Wat voor aanhangwagens mag je dan trekken?

Wanneer je alleen in bezit bent van een B rijbewijs dan mag je aanhangwagens trekken met een maximaal draagvermogen van 750 kg. Ook mag je een zwaardere aanhangwagen trekken mits het totale gewicht van de combinatie (het trekkend voertuig en de aanhangwagen) samen niet boven de 3500 kg uitkomt. De grote van een aanhangwagen maakt dus ook niet uit. In principe mag je dus zonder aanhanger rijbewijs een zes meter aanhanger trekken.

Wat houdt een aanhangwagen rijbewijs in?

Heb jij een aanhanger rijbewijs? Dit betekent dat je met zwaardere aanhangwagens mag rijden. Ook mag de combinatie van het trekkende voertuig en de aanhangwagen een stuk hoger zijn. 

Er zijn twee verschillende soorten aanhangwagen rijbewijzen. Dit zijn de rijbewijs B plus code 96. En het BE rijbewijs. Wanneer je in bezit bent van de code 96 houdt dat in dat je met een zwaardere combinatie de weg op mag, namelijk mag de combinatie niet zwaarder zijn dan 4250 kg. 

Het BE rijbewijs is het meest uitgebreide rijbewijs. Je mag namelijk een aanhanger trekken met een maximaal bruto laadvermogen van 3500 kg en ook mag je rijden met een combinatie  van maar liefst 7000 kg. Voor alles hierboven heb je een vrachtwagen rijbewijs nodig.

Dubbelassige aanhanger rijbewijs b

Voor een dubbelassige aanhanger gelden precies dezelfde regels als voor een enkelassige aanhangwagen. Let er alleen wel op dat dubbelassige aanhangwagens een stuk zwaarder zijn. Je hebt dus met een B rijbewijs een stuk minder laadvermogen over terwijl de aanhangwagen sterker is. 

Het overladen van een aanhangwagen (ook als deze het wel aankan) wordt erg afgeraden. Hier wordt namelijk streng op gecontroleerd en dit kan je een forse boete opleveren.  

Met een rijbewijs b een caravan trekken

Voor aanhangwagens en caravans gelden dezelfde regels. Voor caravans geldt dus ook een combinatie van 3500 kg of een caravan met een maximaal bruto laadvermogen van 750 kg. Wanneer je met een zwaardere caravan op vakantie wil heb je dus ook een rijbewijs BE nodig. 

Wat heb je nodig om een aanhanger rijbewijs te halen?

Om E achter B te krijgen hoef je niet opnieuw in de studie voor een theorie examen. Deze is namelijk niet verplicht. Wat je wel nodig bent is een B rijbewijs en een minimumleeftijd van 18 jaar.  Om het BE rijbewijs te halen moet je een praktijkexamen afleggen. Net als bij een normaal rijbewijs rijdt je een rondje met een examinator.

 

Ben jij al in bezit van het juiste rijbewijs maar heb je nog geen aanhangwagen? Neem dan eens een kijkje bij aanhangwagendirect.nl voor ieder type en gewicht. Mocht je er toch niet uitkomen neem dan gerust contact op met onze klantenservice.  

https://www.aanhangwagendirect.nl/