PNR Merchandising
Banen en opleidingen

Wat is loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is een branche die de afgelopen tien jaar exponentieel is gegroeid.

Het doel van loopbaancoaching is professionals in hun kracht te zetten door hen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hun traject. Het is een oplossingsgerichte benadering van loopbaanbeslissingen.

Loopbaancoaches richten zich op resultaat, handelen en verantwoording. Ze beginnen precies waar de klant “nu” is. Meestal gebruiken ze Skype of telefoongesprekken om met hun klanten te communiceren, waardoor ze een groter publiek kunnen bereiken.

Loopbaancoaching kan op elk moment tijdens het werkleven van een professional worden gedaan. Het kan gaan van het vinden van een studentenjob aan het begin van je carrière, het opbouwen van een nieuw cv, het onderhandelen over specifieke voorwaarden, je begeleiden naar je volgende carrièrestap of transitie, of zelfs met pensioen gaan.

Loopbaancoaching geeft je de methodologie en mindset om slimme professionele beslissingen te nemen en je goede plek te vinden – d.w.z. welke kansen er zijn, waar je goed in bent en wat je van het leven wilt.

 

Wat zijn de voordelen van loopbaancoaching?

Loopbaancoaching is in veel opzichten waardevol. Hier hebben we geprobeerd de drie belangrijkste voordelen samen te vatten:

U krijgt persoonlijk, deskundig advies dat is afgestemd op uw specifieke situatie. Loopbaancoaching geeft je de tools om je volgende carrièrestap te verfijnen en een duidelijk pad naar succes uit te stippelen. Uw coach zal u de sleutel geven om uw huidige carrièresituatie te beoordelen, uw sterke en zwakke punten en uw onderscheidende factoren te identificeren, mogelijke tekortkomingen in vaardigheden te identificeren en acties aan te bevelen om deze op te vullen.

Je besteedt tijd om je op je carrière te concentreren. Het is heel gebruikelijk bij professionals om de wens te hebben hun carrière opnieuw te bekijken en nieuwe uitdagingen aan te gaan, maar de meesten maken geen tijd om eraan te werken vanwege hun dagelijkse routine. Met een loopbaancoach heb je duidelijk omschreven, realistische doelen en een duidelijk actieplan, waardoor je gemakkelijker jezelf kunt organiseren en naar je carrièredoelen kunt werken.

Je kunt nieuwe ideeën en berichten testen in een veilige omgeving. Loopbaancoaching is een fantastische kans om je pitch te testen en te verbeteren. Samen met een expert kun je een boeiend verhaal bedenken dat resoneert met recruiters en mogelijke valkuilen aanpakken in nepinterviews. U krijgt het vertrouwen dat nodig is om slimme en overtuigende strategieën te ontwikkelen om te bewijzen dat u de beste kandidaat bent voor de functie.

 

Hoeveel kost het om een ​​loopbaancoach in te huren?

Dat is een belangrijke vraag. Laten we een budget opstellen. Normaal gesproken variëren de vergoedingen die door loopbaancoaches in rekening worden gebracht van € 100-500 voor een sessie van twee uur.

Het hangt af van de coach, maar de sessies worden meestal vooraf betaald. De prijs wordt doorgaans bepaald na een gratis eerste diagnosesessie. Om uw behoeften te beoordelen, helpt deze oproep u ook om een ​​idee te krijgen van de coach en zijn methoden voordat u besluit of u al dan niet wilt doorgaan.

 

Wat mag je niet verwachten van een loopbaancoachingstraject?

Een loopbaancoach is een facilitator, geen waarzegster. Verwacht niet dat je loopbaancoach je vertelt wat je met je leven moet doen. Ze geven je de sleutels om te ontdekken wat je wilt. Gebruik ze als gids en mentor om langdurige veranderingen in uw professionele leven aan te brengen, uzelf te positioneren voor succes en het meeste uit uw vaardigheden en kennis te halen om uw carrièredoelen te bereiken. Wees verantwoordelijk voor uw loopbaanbeslissingen.

Verwacht niet dat je loopbaancoach alles voor je doet. Natuurlijk moet je naar het advies van je loopbaancoach luisteren en van hun tips leren, maar je bent meer dan een oplettende persoon een doener in dit proces. Laat de samenwerking stromen. Coaching werkt alleen als jij dat doet. Je coach gaat niet met je mee naar sollicitatiegesprekken, noch zal hij een baan voor je zoeken of je cv herschrijven telkens wanneer je het moet bijwerken. Je coach zal je helpen met je loopbaanuitdagingen en sollicitatieprocedures, maar zal het niet voor je doen. Wees bereid om actie te ondernemen!

Verwacht niet dat je niet wordt uitgedaagd door je loopbaancoach. Je coach zorgt ervoor dat je carrièreproject solide is door je eerste ideeën uit te dagen. Ze zullen het doen totdat je je echt op je gemak voelt bij je volgende carrièrestap. Het is belangrijk om uw doel in twijfel te trekken om het consistent te maken. Sta open voor uitdagingen!

 

Wat kun je verwachten van loopbaancoaching?

Als je eenmaal besluit om wat loopbaancoaching te volgen, is het goed om doelen te stellen en duidelijke verwachtingen te hebben over wat je wilt versus wat je eruit krijgt. Dus, wat mag je verwachten van een loopbaancoachingprogramma?

Vanuit een goede dienst voor loopbaancoaching moet u de tools en methodologieën ontwikkelen om elk conflict of twijfel over uw carrière op te lossen. In algemene termen en afhankelijk van de programmadoelstelling moet je na het doorlopen van een loopbaancoachingprogramma:

  • Vind je goede plek
  • Krijg loopbaanvertrouwen en inspiratie
  • Jezelf op een boeiende manier kunnen pitchen
  • Ken uw volgende carrièrestap en weet hoe u ernaar toe kunt werken
  • Ben in staat om uw sterke punten te benadrukken en uw zwakke punten te minimaliseren