PNR Merchandising
Bedrijven

Energiezuinig en effectief koelen

De laatste jaren komt deze manier van koelen steeds meer in de belangstelling, met name omdat het ontzettend energiezuinig is. Toch wordt er een aangenaam klimaat gerealiseerd, zonder hierbij een koudemiddel toe te passen. Maar hoe werkt adiabatische koeling nu precies?

De werking

Deze manier van koelen is gebaseerd op luchtkoeling door het laten verdampen van water. Om deze reden wordt het ook verdampingskoeling genoemd. Voor het verdampen van water is energie nodig, deze energie wordt aan de lucht onttrokken en daardoor koelt de lucht af. Het is een natuurlijk principe van afkoelen en ook in het verre verleden werd deze methode al toegepast.

Er zijn bij adiabatische koeling twee methoden mogelijk: direct en indirect. Echter blijft het principe van afkoelen door waterverdamping bij beide methoden gelijk. Het uitgangspunt hierbij is dat er voor 0,7 kW koeling, ongeveer 1 liter water per uur nodig is. Wanneer de buitentemperatuur toeneemt, neemt de effectiviteit van deze manier van koelen overigens ook toe.

Direct adiabatisch koelen

Bij de directe methode wordt de lucht, dat gekoeld moet worden, door een met water verzadigd pakket gezogen. Op het pakket verdampt een deel van het water in de luchttoevoerstroom. Deze stroom wordt vervolgens vochtiger en daardoor daalt de temperatuur van de lucht.

Indirect adiabatisch koelen

Bij de indirecte methode komt de gekoelde lucht niet rechtstreeks uit de ruimte, maar wordt koude luchtstroom middels een warmtewisselaar overgebracht op een andere luchtstroom. Het is een complexer systeem en wordt doorgaans gekozen wanneer de uiteindelijke relatieve luchtvochtigheid in de ruimte kritisch is en niet te ver mag oplopen.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/