PNR Merchandising
Business / Marketing and Advertising

Beleggen in aandelen

Aandelen kopen en verkopen is de populairste vorm van beleggen. Veel mensen doen het en het is een betere manier van je geld benutten dan sparen. Aandelen, en dat is wel een leuk feitje, kennen hun oorsprong in Nederland. In de 17e eeuw zocht de VOC naar geld om hun verre reizen mee betalen. Hiervoor was veel kapitaal nodig en om te kapitaal te krijgen gingen ze aandelen uitgeven. Deze aandelen gaven niet, zoals vandaag de dag , het recht op dividend, maar op de goederen die met de reis verworven werden.

Maar wat zijn aandelen nu eigenlijk? Een aandeel is simpel gezegd een bewijs van deelname in een bedrijf. Dus als jij een aandeel hebt gekocht van een bedrijf ben je ook een beetje mede-eigenaar. Hoe meer aandelen jij bezit, hoe groter je aandeel in het bedrijf is. Omdat jij mede-eigenaar bent van het bedrijf heb je vanzelfsprekend ook recht op een deel van de winst. Die winst hangt natuurlijk af van de winst van het bedrijf en hoeveel aandelen jij in je bezit hebt. Maar het kan ook zo zijn dat het bedrijf verlies maakt. Dan maak jij automatisch ook verlies of beter gezegd, de waarde van je aandelen zullen dan ook dalen.

Er zijn twee manieren om geld met aandelen te verdienen. Door middel van het vraag en aanbod principe. De prijs of koers van het aandeel is de prijs waarvoor je het kunt kopen en verkopen. De andere manier is dividend. Dit is een winstuitkering. Het bedrijf stelt zelf vast voor hoeveel procent van de winst ze dividend uitkeren. Maar let op, niet alle bedrijven doen dit.

Als je nog niet veel ervaring hebt met beleggen kun je het best eerst even informatie inwinnen voor jezelf. Dat maakt de kans groter om succesvol te beleggen. Op sites als leerbeleggen.com vindt u een mooi overzicht met tips en informatie.

http://leerbeleggen.com