LED kweeklamp is een uitstekend alternatief voor natuurlijk zonlicht voor planten. Er zijn echter enkele fouten die u moet vermijden om de levensduur te garanderen.
U moet voorkomen dat de verlichting onvoldoende afstand en hoogte heeft. Vermijd bovendien oververhitting en overbewatering van de planten. Zorg ervoor dat u hoogwaardige LED-kweeklampen gebruikt met geschikte lichtspectra om voldoende verlichting te geven. Denk er ook aan om een goede lichtplanning te plannen en uw verlichting op tijd te onderhouden. Houd ten slotte rekening met andere groeifactoren om gezonde kamerplanten te laten groeien. 1. Ongepaste afstand nemenWe hebben het gehad over de voordelen van LED-kweeklampen voor planten. Toch is het niet zo dat hoe meer, hoe beter.
Sommige kwekers zullen de fout maken om deze lampen te dicht bij de planten te plaatsen, omdat ze denken dat ze er meer baat bij hebben. Het zal resulteren in oververhitting, bleken, waardoor bladeren knapperig worden. Het verstrekken van het verkeerde lichtspectrum zal ook gestreste groei veroorzaken.
Sommige andere botanici zijn te gewend aan HID-groeilampen en plaatsen de LED-groeilampen per ongeluk te hoog. Als gevolg hiervan zullen je planten overstrekken en zwakke gezwellen krijgen.
Hoe dicht moeten we de lampen eigenlijk bij de planten plaatsen?
In feite zijn er geen normen gedefinieerd voor de beste afstand tussen uw planten en de kweeklampen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het type plant, groeistadia, hoeveelheid omgevingslicht, type LED-groeilampen, etc.
U kunt de website van de leverancier of de gebruikershandleiding van het product raadplegen voor meer informatie. Als u het niet zeker weet, plaatst u de LED-kweeklampen 12 tot 18 inch van de bovenkant van de planten.
De voorgestelde afstanden zijn 24-36 inch tijdens de vegetatiefase. Plaats de lampen dichterbij tijdens de bloeifase op ongeveer 12-24 centimeter hoger. U kunt hieronder ook verwijzen naar verschillende soorten planten:
4 – 6 inch voor zaailingen 6 – 12 inch voor hydrocultuurplanten en kruiden 6 – 12 inch voor bloeiende kamerplanten 12 – 24 inch voor kamerplanten met bladeren Zorg voor een goede spreiding van het licht voor je planten voor een betere en gezondere groei. Je moet ook de hoogte van LED-kweeklampen dienovereenkomstig aanpassen wanneer je planten groter worden.
Het is van cruciaal belang dat u enige tijd besteedt aan het bewaken van de aandoening. Als je planten goed groeien, overweeg dan om de lampen beetje bij beetje dichterbij te zetten. Vergeet niet om je potten te draaien en de hoogte van de lampen aan te passen wanneer dat nodig is Bekijk de top beste kweeklampen van LED 2. Het verkeerde lichtspectrum gebruikenZonlicht is een essentieel element voor planten om fotosynthese uit te voeren. Dankzij de vooruitgang van technologieën zijn LED-groeilampen uitgevonden om een zonachtig spectrum te bieden voor kamerplanten. Maar wist je dat planten voor verschillende groeistadia een specifiek lichtspectrum nodig hebben?
Om een gezonde plantengroei te garanderen, moet u de juiste blauwe, rode en witte lichten gebruiken. Bijvoorbeeld:
Blauw licht stimuleert het ontkiemen en sterke beworteling tijdens de ontkiemingsfase. Het is ook voor de bladgroenten en niet-bloeiende kamerplanten. Rood licht is goed voor de bloei- en bloeifase om het knopen van bloeiende planten te bevorderen. Het behoudt ook de korte hoogte van planten. Wit licht is voor bijna alle soorten planten in elk groeistadium. De beste oplossing is om full-spectrum LED-kweeklampen te kopen die handig zijn voor groei en bloei. Deze lampen hebben een schakelbaar spectrum volgens de groeifase van je planten.
Het biedt voldoende spectrum voor alle soorten planten.
3. Oververhitting van de plantenJe moet ook voorzichtig zijn om je planten niet te oververhitten. Hoewel LED’s minder warmte produceren dan andere technologieën zoals HID’s, kunnen ze toch een hoog lichtniveau produceren. LED kweeklampen kunnen je planten beschadigen als je er niet goed op let. Let er wel op dat een PPFD van 800 schadelijk is voor je planten.
In dit geval moet u voorzichtig zijn met eigenaardigheden. Bruin wordende, blekende, drogende en krullende bladeren zijn bijvoorbeeld signalen van oververhitting. Je moet de LED kweeklampen hoger optillen om verbranding van bladeren en toppen te voorkomen.
Het is ook cruciaal om te zorgen voor voldoende luchtstroom in uw tuinruimte. Een goed ventilatiesysteem regelt de luchtstroom en temperatuur van planten. Het zorgt voor de veiligheid van uw plant en zorgt ervoor dat ze optimaal kunnen groeien.
4. De planten te veel water gevenWat heeft water geven met LED plantenverlichting te maken?
Het blijkt dat sommige tuinders LED-groeilampen gebruiken zoals ze HID-lampen gebruiken. HID-kweeklampen produceren meer warmte, waardoor de planten extra water nodig hebben. Bij LED plantenverlichting is dit echter niet het geval.
LED-kweeklampen voor kamerplanten geven veel minder warmte af dan HID-lampen. Zo verdampt de plant tot 50% minder in vergelijking met HID’s. U moet nieuwe bewateringsschema’s voor uw planten aannemen om te voorkomen dat ze te veel water krijgen. Anders zullen er ongedierte, plantenziekten, rotte wortels, etc. zijn. Het is een goede gewoonte om pas water te geven als de grond bijna uitgedroogd is.
Bovendien zal een hoogwaardig LED-groeilicht de fotosynthese-efficiëntie van planten verbeteren door meer koolstofdioxide om te zetten in glucose. Hierdoor kunt u minder water geven en zelfs bemesten, waardoor u meer bemestingskosten bespaart.
Het kiezen van een optimaal groeimedium is cruciaal voor uw kamerplanten. Het kan zorgen voor een betere afvoer en waterbescherming, evenals voor voedingsstoffen die de planten nodig hebben. Een slecht medium daarentegen kan leiden tot verlies of verslechtering van voedingsstoffen.
Vergeet niet om aandacht te besteden aan de pH-waarde van het watergebruik. Over het algemeen is een pH-waarde van 5,5 – 6,5 het meest geschikt voor plantengroei 5. Inferieure LED-kweeklampen gebruikenLED-kweeklampen kunnen uw binnentuinieren maken of breken, afhankelijk van de kwaliteit die u gebruikt. U moet de gevolgen kennen voordat u goedkope LED-kweeklampen koopt.
Lagere prijzen betekenen vaak lagere kwaliteit. Hoewel het verleidelijk kan zijn om goedkope LED-kweeklampen te kopen, moet u weten dat sommige leveranciers de neiging hebben om te veel te beloven bij de verkoop van hun producten. Het is een feit dat hun kweeklampen mogelijk niet zoveel licht uitstralen en niet zoveel planten kunnen laten groeien als ze hadden gegarandeerd.
Bovendien worden inferieure LED-lampen meestal vervaardigd zonder veiligheidsnormen aan te nemen. Het zal leiden tot verschillende veiligheidsproblemen, zoals brandgevaar. Wat meer is, sommige hebben een slecht koelsysteem of te sterke lampen. Bij regelmatig gebruik zult u binnen enkele maanden een aanzienlijke vermindering van de lichtintensiteit merken!
Het is duidelijk dat het op de lange termijn alleen maar tijd, geld en moeite verspilt om ze te repareren of te vervangen. Uw plantageplannen en -schema’s kunnen ook worden beïnvloed, waardoor de groei van planten wordt belemmerd.
Vermijd daarom goedkope en lage kwaliteit LED-lampen als je LED-kweeklampen uit China koopt. Het is van cruciaal belang om de markt te onderzoeken en de producten te inspecteren voordat u LED-groeilampen koopt. Ook het kopen van LED-groeilampen met certificeringen zoals UL-certificaten of inspectierapporten zoals SGS-inspectie zorgt voor de kwaliteit van het licht.
6. Onvoldoende verlichtingJe moet ook de fout vermijden om je planten te weinig licht te geven dan ze nodig hebben. Sterker nog, veel beginners in de tuinbouw raken verbijsterd door de specificaties en cijfers van de leveranciers.
Sommige leveranciers zullen dat vertellen over het hoge wattage van hun LED kweeklampen voor kamerplanten. Toch is het getal dat vertelt over het aantal lampjes dat LED afgeeft geen wattage. Wattage vertelt over de energie die nodig is om licht te produceren, niet over de daadwerkelijke lichtintensiteit. En ja, hoogspanningslampen kunnen nog steeds slechte prestaties leveren!
Gebrek aan licht houdt de chlorofylproductie tegen, waardoor geelachtige bladeren ontstaan en zelfs bladeren vallen. De stelen zullen te ver uitrekken om de lichten te bereiken en de planten produceren mogelijk geen bloemknoppen.
Enkele van de standaardmetingen die worden gebruikt om lichten te meten, zijn als volgt:
PPFD (Photosynthetic Photon Flux Density) vertelt over de hoeveelheid bruikbaar licht die het oppervlak van het plantenblad ontvangt. Lumen meten de helderheid van licht richting het menselijk oog, maar zijn minder relevant voor het meten van planten. Foot-candle is de hoeveelheid licht die het oppervlak van 1 vierkante voet bereikt dat op een voet afstand van het licht is geplaatst. Toch wordt het zelden gebruikt.
7. Slechte lichtplanningKent u het juiste lichtschema dat uw planten nodig hebben? Sommige tuinders maken een fout door de verkeerde lichtplanning voor hun planten aan te bieden. De waarheid is dat het hebben van de beste LED-kweeklampen niet genoeg is als je je kamerplanten slecht plant.
Onjuiste lichtcycli en -spectra beïnvloeden de gezonde groei van uw planten. Onnodig te zeggen dat het vergeten om het licht uit te doen verbranding van planten veroorzaakt. Hoe zit het met het vergeten aan te zetten van de LED kweeklampen voor kamerplanten? Je planten krijgen niet genoeg zonlicht voor fotosynthese, dus ze zullen natuurlijk niet snel groeien!
Lichtduur of fotoperiode is de lichtduur die kamerplanten per etmaal nodig hebben.
Kortedag kamerplanten zoals chrysant hebben maar een korte bloeitijd nodig. Langedagplanten zoals Afrikaanse viooltjes zullen bloeien als je meer daglicht geeft dan de nachtelijke uren. Dagneutrale planten zoals Crossandra zijn minder gevoelig voor daglengte om te bloeien. Nadat je het type fotoperiode kent, moet je ook weten hoeveel lichturen je planten nodig hebben. Het is een goed idee om timerinstellingen te gebruiken om je kamerplanten van voldoende licht te voorzien.
Zaailingen hebben dagelijks 16 – 18 uur licht nodig. Hydroponische planten en kruiden hebben dagelijks 12 – 14 uur licht nodig. Gebladerte kamerplanten hebben dagelijks 12 – 14 uur licht nodig. Bloeiende kamerplanten hebben dagelijks 14 – 16 uur licht nodig. |
https://doepserleven.nl/top-8-beste-led-kweeklamp/ |