PNR Merchandising
Gezondheid

Hoe kom je bij een Corona teststraat of doe je een thuistest?

Op het moment dat je een afspraak hebt gemaakt bij een Corona teststraat, is het belangrijk dat je hier indien mogelijk zelfstandig naartoe gaat. Indien het niet anders kan, kun je aan één van je huisgenoten vragen of hij of zij met jou naar de teststraat kan rijden. In de meeste gevallen maak je een afspraak bij een Corona teststraat omdat je het vermoeden hebt dat je besmet bent geraakt met Coronavirus. Dit kan zijn omdat je Corona gerelateerde klachten hebt, of omdat je in aanraking bent geweest met iemand die besmet bleek te zijn met het Coronavirus. Het is belangrijk dat je totdat je weet of je inderdaad besmet bent, geen contact hebt met anderen. Om deze reden zal er worden geadviseerd om alleen naar de teststraat te komen. Maar er is ook een Corona thuistest. Is dat handiger, sneller, makkelijker, en betrouwbaarder? 

 

Invalide en een Corona test af laten nemen

Wanneer je invalide bent, zal het in de meeste gevallen niet mogelijk zijn om alleen met de auto naar een Corona teststraat te gaan. Wanneer je in een scootmobiel, brommobiel of rolstoel rijdt, kun je dit aangegeven tijdens het maken van de afspraak bij een Corona teststraat. Er zijn namelijk teststraten waarbij het mogelijk is om met een scootmobiel of ander hulpmiddel de teststraat te bereiken. Mocht je bedlegerig zijn en echt niet in staat zijn om naar een testlocatie te gaan, dan kan de testlocatie bij je thuis worden afgenomen. Dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen.

Ga niet met het openbaar vervoer naar een Corona teststraat

Maak geen gebruik van het openbaar vervoer of taxivervoer om naar je afspraak bij een Corona teststraat te gaan. Mocht je namelijk besmet zijn met het Coronavirus, is de kans groot dat je andere passagiers of de chauffeur besmet. Er zijn verschillende Corona teststraten waarbij je een Corona test af kunt laten nemen. Dit kunnen verschillende soorten testen zijn waarbij je kunt denken aan reguliere testen en sneltesten.

Reguliere Corona test of een sneltest?

Wanneer je Corona gerelateerde symptomen hebt, kun je een afspraak maken bij een Corona teststraat. Hier kan in de meeste gevallen zowel een reguliere (PCR) Corona test afgenomen worden of een sneltest. De meest betrouwbare Corona test is de PCR test. Wanneer je namelijk geen symptomen hebt, kan een sneltest een onjuiste uitslag aangeven. Dit omdat er wanneer je geen symptomen hebt, weinig virusdeeltjes in de eiwitten in je lichaam aanwezig zijn. Wanneer je dus echt verzekerd wilt zijn van een juiste testuitslag en geen symptomen hebt, kun je het beste een PCR test af laten nemen bij een Corona teststraat.

Corona thuistest om zelf op COVID-19 te testen

Nu is er ook de Corona thuistest zodat je zelf thuis op COVID-19 kunt testen. Hiervoor hoef je niet meer naar een teststraat toe en dat scheelt je een hoop gedoe. De thuistest is makkelijk online te bestellen en eenvoudig in gebruik te nemen. In tegenstelling tot de test die ze bij de teststraat gebruiken, hoef je bij de thuistest niet heel diep in de neus. De Corona thuistest is dus geen onaangename test.

Snel duidelijkheid over COVID-19? Doe de corona zelftest

Met de corona zelftest kun je niet alleen gemakkelijk zelf testen op corona, maar ben je ook verzekerd van een snelle uitslag. De corona zelftest is een van de beschikbare sneltesten die hetzelfde werken als de antigeen test zoals deze bij de testlocaties wordt uitgevoerd. De corona zelftest heeft een aantal voordelen waar je optimaal van kunt profiteren. Je kunt de sneltest gemakkelijk online bestellen om zo snel duidelijkheid te hebben over een eventuele besmetting.

 

Zo werkt de corona thuistest

De corona thuistest is een eenvoudige test die iedereen kan uitvoeren, zonder dat hierbij specifieke kennis nodig is. Je krijgt alle benodigdheden thuisgestuurd, inclusief de handleiding. De test werkt hetzelfde als een antigeen test, maar is een stuk minder onaangenaam: je hoeft het wattenstaafje slechts 2 centimeter in de neus te plaatsen. Bij een rt-PCR test in de teststraten of bij de GGD gaat de wattenstaaf vaak een stuk verder in de neus, wat onprettig kan aanvoelen. Je volgt de stappen op het meegeleverde stappenplan bij het uitvoeren van de test. Dit is binnen een minuut gedaan. Vervolgens wacht je op de uitslag: deze heb je al binnen 15 minuten.

 

Positief getest?

Als je positief getest bent, dan kun je er vanuit gaan dat de corona zelftest 100% betrouwbaar is. Je bent in dit geval dus besmet met het coronavirus. Je hoeft niet nogmaals te testen voor meer duidelijkheid: je kunt direct in quarantaine om zo te voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet.

 

Negatief getest?

Als je negatief getest bent, komt er uit de test dat je geen corona hebt. Het kan alsnog voorkomen dat er virusdeeltjes in je lichaam zitten. Heb je een negatieve testuitslag maar wel klachten? Dan is het alsnog aan te raden om langs te gaan bij een testlocatie van de GGD om je te laten testen. Bij deze test krijg je 100% duidelijkheid over een eventuele besmetting met COVID-19.

 

Redenen om de corona zelftest te doen

Wanneer ga je een corona zelftest uitvoeren? Er zijn een aantal situaties waar je er goed aan doet om de test uit te laten voeren. Dit zijn de belangrijkste redenen om een corona thuistest uit te voeren:

  1. Wanneer je last hebt van verkoudsheidsklachten zoals een verstopte neus of niezen. Ook een verlies van reuk of smaak is een reden om te testen;

  2. Wanneer je in contact bent geweest met een persoon die besmet is met COVID-19.

  3. Wanneer je 5 dagen geleden niet positief getest bent, en daarom opnieuw moet testen. De zelftest is namelijk in de beginfase niet altijd even betrouwbaar. Hoe meer virusdeeltjes er aanwezig zijn, hoe sneller je positief test. Bij een PCR test worden de virusdeeltjes vermenigvuldigd waardoor deze sneller in de beginfase COVID zal detecteren.