PNR Merchandising
Image default
Tuin en buitenleven

5 veel voorkomende plagen die tuinen aanvallen en wat u eraan kunt doen

Tuin plagen zijn vervelende problemen waar u het liefst zo snel mogelijk vanaf komt of zelfs nog wilt voorkomen. In dit artikel leest u welke plagen er zijn en hoe u die kunt bestrijden of voorkomen. Gaat u liever niet zelf aan de slag? Dan kunt u ook een hovenier Dordrecht inschakelen. Neem direct contact op met LEF hoveniers.

5 plagen die voorkomen in de tuin

1. Bladluizen: Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die in verschillende kleuren voorkomen, zoals groen, geel, bruin, rood en zwart. Ze zuigen plantensap uit de bladeren en stengels van planten, wat een belemmerde groei en misvormd gebladerte kan veroorzaken. Om bladluizen op biologische wijze te bestrijden, kunt u insectenwerende zeep of tuinbouwolie gebruiken. U kunt ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes in uw tuin introduceren om de bladluizenpopulatie onder controle te houden.

2. Trips: Tripsen zijn kleine insecten die zich voeden met verschillende planten, waaronder groenten, bloemen, bomen en struiken. Ze beschadigen planten door vloeistoffen uit hun bladeren of bloemen te zuigen, waardoor ze er gevlekt uitzien of verkleurd. Om trips biologisch te bestrijden kunt u gebruik maken van vangplaten of nuttige insecten zoals gaasvliegen en roofmijten in de tuin introduceren.

3. Wittevlieg: Wittevliegen zijn kleine, witte tot grijswitte gevleugelde insecten die zich voeden met het sap van planten. Ze veroorzaken schade door het sap uit bladeren en stengels te zuigen, wat kan leiden tot verwelking en vergeling van het gebladerte. Om wittevlieg biologisch te bestrijden, kunt u sluipwespen loslaten die zich voeden met volwassen wittevliegen of tuinbouwoliebespuitingen gebruiken.

4. Rupsen: Rupsen zijn de larven van motten en vlinders en zij voeden zich met loof, bloemen en vruchten van planten. Om van rupsen af te komen biologisch, kunt u de larven met de hand plukken of insectenwerende zeepsprays gebruiken om ze te doden. U kunt ook nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en roofwespen in uw tuin introduceren om de rupsenpopulaties onder controle te houden.

5. Slakken: Slakken zijn een veel voorkomend plaagdier dat zich voedt met loof, bloemen en vruchten van planten. Om op biologische wijze van slakken af te komen, kunt u ze met de hand uit de tuin plukken of barrières met diatomeeënaarde opwerpen rond kwetsbare planten. U kunt ook natuurlijke vijanden zoals kikkers, egels of eenden in uw tuin aantrekken om de slakkenpopulatie onder controle te houden.