PNR Merchandising
Vervoer en transport

Nieuwe toekomst voor Taxi’s in Breda ?

Omscholing voor taxichauffeurs in Breda.

Met de komst van de 3de Tozo regeling voor Taxi’s in Breda heeft de gemeente in Breda de focus gelegd naar de eventuele omscholing van taxichauffeurs. De 3de tozo regeling heeft als doel het inkomen van taxichauffeurs aan te vullen tot het minimuminkomen. De overheid heeft in de 3de tozoregeling de tegemoetkoming verlengd tot de maand juli in 2021. Omdat de overheid ervan uitgaat dat dit waarschijnlijk het laatste steunpakket gaat worden worden de mogelijkheden bekeken om de taxichauffeurs in Breda eventueel om te laten scholen naar andere beroepsgroepen. De vraag is hoe deze verandering in het beleid ontvangen zal worden door de taxi ondernemers in Breda.

Van ondernemer naar werknemer ?

Kan een ondernemer die misschien wel 20 tot 30 jaar in alle vrijheid zijn eigen agenda heeft kunnen bepalen wel veranderen in een werknemer die van 08:30 tot 17:00 ergens achter een bureau moet zitten ? Is de keuze echt zo zwart wit of zitten er nog alternatieven tussen ? De taxi’s in Breda hebben nu nog in ieder geval nog zo’n 10 maanden om hierover na te denken. Intussen is de vermogenstoets voor het verkrijgen van de 3de tozo van tafel gehaald. De partnertoets blijft echter wel gewoon gelden. Dus die taxichauffeurs waarvan de partners een inkomen hebben die grijpen voor wat betreft de 3de tozo regeling gedeeltelijk toch naast de boot.

Het keerpunt ?

Niet alleen de taxi’s in Breda maar taxi’s over het hele land zal in de zomer van 2021 voor de keuze komen te staan of ze wel of niet door zullen gaan als taxichauffeur. Toch zijn er na de 3de tozoregeling nog wel wat andere subsidies waarvan de taxichauffeurs eventueel gebruik zouden kunnen maken. Er bestaat namelijk ook nog een regeling BBZ wat een bijstand voor zelfstandigen regelt. Alleen zitten aan deze bijstand ook weer voorwaarden die gelden.