PNR Merchandising
Image default
Vervoer en transport

Noppenfolie: wat is de buitenkant en wat is de binnenkant?

Noppenfolie lijkt een redelijk recht-toe-recht-aan product. Het wordt gebruikt als inpakmateriaal bij verhuizingen of voor het verpakken van pakketjes. Ook heeft een behoorlijk goede isolatiewaarde en wordt daarom gebruikt bij het isoleren van daken, kruipruimtes, muren en kelders. Maar dan is het wel belangrijk dat je weet welke kant boven en welke kant onderop moet komen. Je zal de eerste niet zijn die zich dit met een rol noppenfolie in de hand af staat te vragen. Daarom in dit artikel een duidelijk antwoord op de vraag: wat is nu de buitenkant en wat is de binnenkant van noppenfolie?

Wat is noppenfolie?

Dit speciale plastic is ooit ontwikkeld als behang. In 1957 hadden twee ingenieurs het briljante idee om behang te ontwikkelen met reliëf. Zoals je wellicht kunt bedenken was dit een enorme flop want niemand wil dikke rondjes in zijn of haar behang hebben. Later bleek dat het materiaal wel erg geschikt was voor verpakken. Eerst voor het verpakken van computeronderdelen. Inmiddels voor vrijwel alles.

Zo is noppenfolie opgebouwd

Dat noppenfolie zo populair is als inpakmateriaal ligt aan de samenstelling en opbouw. Het is gemaakt van LDPE plastic dat erg taai is maar tegelijkertijd ook heel flexibel. Het plastic bestaat uit minimaal twee lagen: één gladde laag en één laag met bolletjes die met lucht zijn gevuld. Bij sommige, speciale varianten is er nog een laag met schuim of aluminiumfolie.

Hoe gebruik je noppenfolie?

Noppenfolie is één van de meest gebruikte inpakmaterialen ter wereld. Ieder jaar worden er duizenden kilometers van gebruikt voor het verpakken van kleine pakketjes, het inpakken van grote meubels en het opvullen van loze ruimtes in dozen. Toch staan veel mensen te twijfelen wanneer ze iets in moeten pakken. Moeten de bolletjes nou aan de binnen- of aan de buitenzijde?

Het antwoord

Het juiste antwoord is: de bolletjes moeten aan de binnenzijde! Dit biedt de meeste bescherming en houdt de folie goed op zijn plaats. Door de bolletjes aan de binnenzijde aan te brengen creëren ze een extra luchtlaag tussen de gladde folie aan de buitenkant en hetgeen dat je probeert te beschermen. Wanneer je het om zou draaien zit de beschermende luchtlaag aan de buitenkant en worden de luchtbellen makkelijk lek geprikt tijdens het transport. Wanneer er een luchtbelletje knapt is dat niet zo erg maar wanneer een groot deel van de luchtbolletjes kapot gaat, verliest de noppenfolie een groot deel van zijn beschermende waarde.