PNR Merchandising
Vervoer en transport

Loont het nog om over de grens te tanken in Duitsland?

Je ziet het vaak bij Duitse tankstations vlak bij de grens. Het merendeel komt uit Nederland, in de hoop om goedkoop te tanken in Duitsland. Dat is goed te begrijpen, gezien de brandstof in Duitsland stukken goedkoper is dan in Nederland. Menig automobilist rijdt hier zelfs flink wat kilometers voor om. Zo kan je je tankbeurt omzetten naar een leuk dagje uit in Duitsland. Maar is de brandstof in Duitsland nog steeds zo goedkoop? In dit artikel vertellen we je er meer over. 

 

Actuele benzineprijzen Duitsland – Nederland 4 november 2019

Duitsland

  • 1,149, – voor Euro 95
  • 1,299, – voor Diesel

 

Nederland

  • 1,761, – voor Euro 95
  • 1,471, – voor Diesel

 

Wanneer we de brandstofprijzen nagaan van Nederland en Duitsland, is er te zien dat Duitsland nog steeds goedkoper is. Het prijsverschil is met name het grootste in Benzine (Euro95). Toch kan het kleinere prijsverschil in Diesel groots uitpakken wanneer men de brandstoftank volledig vult. 

Neem bijvoorbeeld een dieseltank van 50 liter. In Duitsland zou het vullen van zo’n tank 50 x 1,29 = 64,50, – kosten. In Nederland zou dit je 50 x 1,47 = 73,50, – kosten. Zo kom je uit op een verschil van bijna 10, – euro. 

Vervolgens kijken we naar een benzinetank van 50 liter. In Duitsland kost het vullen van zo’n tank 50 x 74,50, – euro. In Nederland kost dit al gauw 50 x 1,76 = 88, – euro. Dit is een verschil van bijna 15, – euro. 

Zo zie je maar dat het tanken in Duitsland kan lonen, mits je hier niet te ver voor moet rijden. Als een automobilist bijvoorbeeld 25 kilometer heen en terug moet rijden, wordt zijn winst een stuk kleiner. Het tanken in Duitsland loont vooral voor bewoners dicht bij de grens. Toch is het voor veel Nederlanders mogelijk om hier een slaatje uit te slaan. 

 

Tanken in Duitsland combineren met een dagje uit                    

Veel Nederlanders moeten een lange afstand rijden om te tanken in Duitsland. Daarom kan je ervoor kiezen om er een dagje uit van te maken. Naast goedkoop tanken in Duitsland, kan er ook goedkoop geshopt worden. In Duitsland geldt er een laag btw-tarief van 7% en een hoog btw-tarief van 19%. Veel mensen reizen naar Duitsland voor het inslaan van onder andere: vleeswaren, levensmiddelen, alcoholische dranken en zelfs elektronica. Combineer je bezoek aan een tankstation in Duitsland dus met de grote boodschappen. Bij supermarktketens als Marktkauf en Kaufland kan je veel alledaagse artikelen vinden. Daarnaast zijn de bekende Lidl en Aldi een stuk goedkoper in Duitsland. 

 

Populaire plaatsen voor tanken/inkopen in Duitsland zijn onder andere: Kranenburg, Aken, Gronau, Nordhorn en Papenburg. Deze plaatsen liggen dicht bij de Nederlandse grens en zijn daarom makkelijk te bereiken. 

 

Tanken langs de snelweg, of een stukje verder? 

 

De meeste autoreizigers kiezen ervoor om langs de autobahn in Duitsland te tanken. Deze benzinestations bieden veel faciliteiten zoals schone toiletten, buffetten en snacks voor onderweg. Hier betaal je echter wel de hoofdprijs voor de brandstof. Er zijn gelukkig andere opties.

 

De slimme automobilist rijdt iets verder naar een lokaal tankstation. Hier kan je stukken goedkoper tanken, met een prijsverschil dat oploopt tot meerdere euro’s wanneer je de tank volgooit. Deze tankstations bieden helaas minder faciliteiten aan voor klanten. Let erop dat de brandstofprijzen in Duitsland dagelijks veranderen, met de laagste benzineprijs in het begin van de avond (18:00-20:00). Met apps zoals clever-tanken.de kan je de actuele benzineprijzen bijhouden.

 

Reisinformatie voor Duitsland 

Zoals je ziet is het tanken in Duitsland net even anders dan in Nederland. Ga voor een duidelijk overzicht van het tanken in Duitsland naar https://barneveldsekrant.nl. Hier vind je alle nodige informatie voor je autoreis in het land van onze oosterburen. 

https://www.tubantia.nl/economie/extreem-dure-benzine-jaagt-automobilist-duitsland-in~ae656c3b/?referrer=https://www.google.com/