PNR Merchandising
Bedrijven

In planning en control zijn van dagelijks leven

In 1 jaar kun  je ontzettend veel bereiken, meer dan je vaak inschat. Door het maken van een jaarplanning te maken ben je bewust bezig met wilt bereiken een jaar, waardoor je je grote doelen ook echt kunt gaan behalen! In elke organisatie worden er dan ook afspraken gemaakt over de manier waarop de voortgang in het realiseren van plannen en doelstellingen wordt gemeten. De afspraken over hoe u dat doet legt u vast in de planning en control cyclus. De afspraken omvatten vaak in een kalender met data voor rapportages en gesprekken over die rapportages.

Planning en control

Bij de afspraken over de doelstellingen en planning is er 1 belangrijk kernwoord. Het kernwoord in de opvattingen over planning en control is beheersing. Vanuit een zicht op de mogelijke risico’s en de realisatie versus planning worden de gesprekken gehouden. De agenda van een gesprek in het kader van planning en control bestaat vaak uit de nieuwe ontwikkelingen, daarna wordt er gekeken naar de knelpunten en niet gehaalde doelstellingen. Vervolgens wordt het gesprek positief afgesloten door de successen en behaalde doelstellingen te benoemen. Het gesprek over planning en control wordt vaak gehouden met een manager of directie en een afdelingsmanager.

Planning en controlcyclus i.c.m. de A3 methodiek

Voor dit gesprek kan ook de A3 methodiek worden gebruikt. Deze methodiek richt zich ook op planning en control maar heeft een ander invalshoek.  De A3 methode gaat meer over sturen dan over verantwoorden of beheersen. Daarnaast wordt het gesprek niet vanuit de manager of directie gevoerd maar vanuit de afdelingsmanager, de eigenaar van het A3 plan. Het resultaat is meer dynamiek in het gesprek. Het zet de gesprekspartners in een positieve houding en daar heeft u plezier van in het gesprek en te leert makkelijker van zaken die goed gaan dan van knelpunten. Zo blijf je nog steeds in planning en control modus.