PNR Merchandising
Business / Marketing and Advertising

Soorten daken en de isolatie van het dak

Zoals bekend zijn er veel soorten daken. Ook is het zo dat er van iedere dakvorm weer meerdere varianten zijn. Het soort dakbedekking is afhankelijk van de dakvormen. In dit artikel wordt er aandacht besteedt aan een aantal soorten daken. Daarnaast wordt er ook een advies gegeven over dakisolatie. Benieuwd naar de staat van je dak? Je kan dan een gratis dakinspectie laten uitvoeren.

 

Schilddaken

Er zijn een aantal soorten daken, maar in deze tekst focussen we op lessenaarsdaken, mansardedaken en schilddaken. Schilddaken lijken op zadeldaken, maar hebben aan de uiteinden een driehoekig schuin dakvlak. Een schilddak, oftewel schildkap, is beter beschermd tegen windstoten en stormen. De regenwaterafvoer van een schilddak is ook erg goed. Een nadeel van een schilddak is het feit dat zij gevoeliger zijn voor een daklekkage vergeleken met een zadeldak. Je hebt twee varianten van een schilddak. Het is namelijk ook mogelijk om een schilddak met zonnepanelen te hebben. Een schilddak is geschikt voor zonnepanelen, omdat zij aan alle kanten schuin afloopt. Vaak is het zo dat een zonnepanelen op een schilddak op twee dakvlakken liggen. Het is makkelijker te bepalen welke richting de meeste opbrengst oplevert, maar de legrichting ligt bij dit daktype vast.

 

Lessenaars- en zadeldak

Naast een schilddak heb je ook een lessenaarsdak. De lessenaarsdaken hebben één dakvlak die een dakhelling heeft van tenminste 15 graden. De lessenaarsdaken zijn geschikt voor veel soorten dakbedekking en zonnepanelen. Het derde soort dak uit deze tekst is een mansardedak. Deze dakvorm komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Hierdoor is een andere benaming voor een mansardedak ook wel een Franse kap. De dakvorm lijkt erg op een zadeldak, maar wel is het zo dat er een knik in de dakvlakken zit. Vaak is het zodat er onder de knik van een Franse kap kleine dakkapellen zijn geplaatst.

 

Isolatie

Het is gebleken dat een dak zonder isolatie, een van de grootste energieverspillers is in huis. Wanneer je goede dakisolatie hebt kun je jaarlijks wel honderden euro’s besparen aan stookkosten. Van alle energiebesparende maatregelen, is het isoleren van je dak door zeker één van de meest rendabele ingrepen. Waar wacht je nog op? Een goed geïsoleerd dak is ook nog eens beter voor het milieu.

http://economy.nl