PNR Merchandising
Electronica en Computers

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een draadloos trainingssysteem voor ruiters

Het aanbod van communicatie headsets voor paardrijlessen is de laatste jaren sterk gegroeid, maar dat maakt de keuze er niet gemakkelijker op. Alvorens een keuze te maken voor een draadloos ruiter training systeem, moet je duidelijk zijn over je eigen behoeften en de verkoper niet alleen op basis van de prijs kiezen.

De volgende punten zijn belangrijk
Benodigd bereik: afhankelijk van de paardensport discipline moeten verschillende afstanden afgelegd worden. Het maximale bereik kan verkleind worden door bomen, gebouwen of kleding die de antennes van de toestellen aan het oog onttrekken.

Frequentie van gebruik: Vooral professionele paardrij-instructeurs of ambitieuze ruiters die de apparatuur heel vaak gebruiken, moeten kiezen voor een systeem van hoge kwaliteit. Een zeer lage prijs betekent meestal ook een beperkte functionaliteit, die bij intensief gebruik onaangenaam kan zijn.

Type spraakoverdracht: Besloten moet worden of de toestellen alleen moeten zenden wanneer een toets wordt ingedrukt of permanent. En of het voldoende is als de berijder alleen kan horen (One Way) of dat de berijder ook terug wil praten (Two Way). Bedenk wel dat bij permanente tweeweg transmissie de rij-instructeur ook het hele achtergrondgeluid aan de kant van de ruiter hoort.

Individuele of groepslessen: Veel modellen kunnen uitgebreid worden voor groepslessen, maar het maximum aantal rijders varieert.

Headset of koptelefoon en microfoon: Eenrichtingsystemen gebruiken meestal een oortelefoon voor de ruiter en een kleine, zeer onopvallende clipmicrofoon voor de coach. Bij tweerichtingsverkeer moeten beiden een koptelefoon dragen, dat is een oortelefoon met een ingebouwde microfoon. Het moet mogelijk zijn de koptelefoons van de ruiters op hun plaats te bevestigen met plastic riemen of rubberen lussen, zodat ze ook in snellere gangen goed passen.

Grootte en bevestiging van de toestellen: Belangrijk: Niet te groot en zo licht mogelijk. Bevestiging gebeurt meestal met riemklemmen, iets aan de zijkant achter op de broeksband is daarvoor de beste plaats.

Bediening: Radio-installaties voor rijinstructeurs moeten gemakkelijk te bedienen zijn. Terwijl eenrichtingsystemen meestal bijna voor zichzelf spreken, vereisen toestellen met meervoudige transmissiemogelijkheden enkele basisinstellingen die voor het opstarten gemaakt moeten worden. Een gemakkelijk te begrijpen gebruiksaanwijzing helpt daarbij.

Service: Zelfs in de online detailhandel moet de klantenservice betrouwbaar per telefoon en mail bereikbaar zijn en kundig advies geven. Goede beoordelingen en certificering van de winkel door een gerenommeerd keurmerk bieden extra zekerheid bij aankoop.

Accessoires/reserve-onderdelen: Een uitgebreid assortiment accessoires wijst op een professioneel assortiment, waar zo nodig ook reserve-onderdelen bijbesteld kunnen worden. Transportkoffers en beschermende tassen voor de toestellen, en alternatieven voor hoofdtelefoons zijn erg handig.