PNR Merchandising
Business / Marketing and Advertising

Hoe je een goede tekst schrijft

Het is een vaardigheid die iedereen misschien wel nodig heeft; teksten schrijven. Of het nou een email is of een blog bericht, in het dagelijkse leven is het erg belangrijk om te weten hoe je een tekst moet opbouwen. Op school moet je verslagen schrijven en presentaties maken die pakkend zijn, en op je werk moet je een goed report leveren. Als je wilt weten hoe je een goede tekst schrijf, moet je hier beginnen.

Het eerste waar je aan moet denken is je inleiding. De inleiding is misschien wel de belangrijkste paragraaf, omdat de meeste mensen van voor af aan beginnen met het lezen van een artikel en dus als eerst de inleiding ziet. Met de inleiding moet je de aandacht zien te trekken en te houden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een kort verhaal in je inleiding te zetten die te maken heeft met het onderwerp. Je kan ook een retorische vraag stellen of een feit opnoemen waar veel mensen zich in kunnen herkennen. Een voorbeeld. Stel je voor je tekst gaat over kozijnen. Je kan dan bijvoorbeeld een retorische vraag stellen aan de lezers, of ze zelf weleens een kozijn in elkaar hebben gezet. Hierdoor betrek je de lezer er bij en zorgt het er voor dat de lezer jouw verhaal verder wilt leze.

Het middenstuk is het tweede waar je aan moet denken. Hier komt alle nuttige informatie die de lezer nodig heeft om meer over het onderwerp te weten. Weer die kozijnen als voorbeeld. In een informatief artikel schrijf je alleen wat de lezer nodig heeft om meer informatie te krijgen over kozijnen. Een kozijn op maat bestellen is een onderwerp die niet echt nuttig is voor een informatieve tekst.

Tot slot komt de conclusie. In de conclusie wil je de sterke punten van je tekst kort samenvatten, of een conclusie trekken over je tekst. In het geval van kozijnen kan je beter een samenvatting geven, omdat er niet echt een conclusie is om te trekken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.directeenkozijn.nl