Welke babyspullen bewaar je voor later?

Wanneer je in de roze wolk zit tijdens je zwangerschap en wanneer je net bevallen bent, dan heb je werkelijk ‘alles nodig’ voor de baby. Dat handige ding dat je in de Ouders van Nu zag? Hebben! Die vlogger die echt een heel mooi zilveren armbandje voor haar baby had, doe mij dat ook maar. Dat is ook leuk voor later. Om maar niet te spreken van alle kraamcadeautjes die binnendruppelen, van groot tot klein, van geweldig tot superstom en onhandig.

Kortom: een baby zorgt voor heel veel spullen. Maar ook al is je huis nog zo groot, spullen hebben ruimte nodig. En wanneer je kleintje steeds groter wordt, dan zal je merken dat al dat speelgoed, die te klein geworden kleertjes en die reuze handige baby dingen toch echt niet meer nodig zijn en in de weg staan.

Wat kan je doen met het teveel?

Kijk eerst om wat voor dingen het gaat. 

Heb je het nodig nodig, bijvoorbeeld wanneer er nog een kindje komt? Berg het dan ergens op waar je het makkelijk terug kan vinden. Ideaal als je een zolder of kelder hebt, of een storage ruimte. Zonde om die dingen weg te doen, en je maakt meer van de waarde als je iets twee keer kan gebruiken.

Speciale bewaarbox voor eerste spulletjes

Hecht je er waarde aan? Heeft het een emotionele waarde of heb je het bijvoorbeeld van een speciaal persoon gekregen die er veel moeite voor heeft gedaan?  Als het niet te groot is kan je het bijvoorbeeld in een mooie bewaarbox doen. Daar bewaar je alle eerste kleertjes in, de echofoto, Het eerste baby armbandje, het ziekenhuisbandje etc.

Verkoop het via Marktplaats

Heb je er niks aan en is het wel gewild? Dan maak je er vast iemand anders blij mee én kan je er ook nog iets aan verdienen. Denk er eens over om het via Marktplaats te verkopen. Grotere kinderspullen als een kinderwagen, eetstoel, wipstoeltje of box kunnen makkelijk nog een paar rondes mee. Maak een duidelijke foto, zet er een uitgebreide beschrijving bij en kijk wat er zoal wordt geboden op vergelijkbare dingen. Het zal je verbazen hoe makkelijk babyspullen van de hand gaan op websites zoals Marktplaats.

Heb je helemaal last van opruimwoede, dan zal er naderhand ook nog een berg overblijven met spullen die echt weg kunnen, waar je verder iemand misschien wel blij mee maakt maar waar je geen geld voor vraagt. Vraag eens rond in je omgeving of ze iemand kennen die het goed kan gebruiken. Via Facebook zijn er weggeef groepen, zodat je zeker weet dat het bij iemand terecht komt die het waardeert en goed kan gebruiken.

Wil je liever geen mensen aan de deur en snel van je spullen af? Dan kan je het naar de kringloop in de buurt brengen. Die weten wel raad met jouw overtollige huisraad en het voelt ook nog goed als ze er iets meer verdienen.

Denk vooruit en haal minder spullen in huis

Misschien is het slim om ook na te denken hoe je zelf minder spullen in huis haalt, dan hoef je later ook niet te ontspullen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag bijvoorbeeld als kraamcadeau om een bijdrage aan een groter cadeau, of laat mensen aan een goed doel schenken. Zo hoef jij straks niet je overvolle huis uit te ruimen en kunnen lieve familieleden je toch iets geven om de geboorte van je baby te vieren.