PNR Merchandising
Image default
Huishoudelijk

Een avond optimaal genieten van je favoriete wijn, zo doe je dat!

Als échte wijnliefhebber moet je het wel hebben, een wijnkoelkast. Vroeger zag je wijnkoelkasten alleen in restaurants of bij mensen die voor de grootste luxe gingen. Vandaag de dag is dat anders, werkelijk iedereen kan er namelijk een kopen. Hoe dat zit, en wat überhaupt het voordeel is van een wijnkoelkast, lees je in deze blog!  

 

Wat is een wijnkoelkast?

Het zorgt ervoor dat de wijn van alle invloeden van buitenaf is geïsoleerd. Dan gaat het om precies te zijn over de schommelende temperatuur, luchtvochtigheid, zonlicht en geur. Alle vier de punten zorgen er namelijk voor dat de wijn minder goed bewaard blijft. Een wijnkoelkast neemt weinig ruimte in beslag, maar zorgt er wel voor dat de wijn in een uitstekende conditie blijft. Je zou dit ook kunnen uitvoeren in bijvoorbeeld de kelder, alleen kost dat vele malen meer werk én zal het nooit zo goed werken als bij een wijnkoelkast. De temperatuur constant houden wordt logischerwijs steeds moeilijker naar de grootte van een ruimte. En dat zal de smaak én aroma’s van de wijn verminderen/ verslechteren.

Luchtvochtigheid

Mocht de ruimte waarin de wijn bewaard wordt een té lage luchtvochtigheid hebben, dan zal de kurk gaan krimpen. Hierdoor komt er teveel lucht bij de wijn, waardoor uiteindelijk de smaak zal verminderen. Bij een wijnkoelkast kan de luchtvochtigheid – in tegenstelling tot in een open ruimte – gereguleerd worden.

Zonlicht

Wijn zal gaan verkleuren op het moment dat het langere tijd in zonlicht heeft gestaan. Dat komt door de invloeden van anthocyanen en polifenolen. Daarnaast zal ook de smaak daardoor verminderen. Hoe donkerder de fles, hoe meer uv-straling het tegen zal houden. Mocht je favoriete wijn dus heel doorzichtig glas hebben, dan is het bewaren in een donkere ruimte éxtra belangrijk. In een kelder is dat makkelijk mogelijk, maar ook een wijnkoelkast kan dat uitstekend doen. Doordat het glas een uv-filter heeft.  

Geur

De sluiting van een fleswijn is vaak een kurk. Belangrijk om daarbij te weten is dat een kurk niet 100% luchtdicht is. Wijn ademt dus door middel van de kurk. Dit helpt bij het rijpen, en is dus bewust gedaan. Hierbij is het logischerwijs wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de wijn ademt met schone lucht. Mocht er wél vervuilde lucht in de wijn terecht komen, dan zul je dat merken aan de smaak.

https://www.wineandbarrels.nl/shop/2-wijnkoelkasten/