PNR Merchandising
Image default
Sport

De voordelen van een roeitrainer

De voordelen van een roeitrainer

Je hoeft geen wedstrijdroeier te zijn om de voordelen van roeien te plukken.
Roeitrainer, ook bekend als ergometer of erg, gebruikt zowel je boven- als onderlichaam bij elke slag (1).

Dit versterkt en verstevigt uw spieren en verbetert uw uithoudingsvermogen. Bovendien biedt roeien verrassende voordelen voor je hart en longen.

Dit artikel werpt een blik op 9 voordelen van een roeitrainer.

  • Roeien is een training voor het hele lichaam

Het is een veel voorkomende misvatting dat je met een roeitrainer alleen je armen traint. In werkelijkheid is roeien een training voor het hele lichaam.

De belangrijkste spiergroepen die worden aangesproken zijn je quadriceps, kuiten en bilspieren. Roeien staat ook bekend om het versterken van je bovenlichaamspieren, waaronder je pecs, armen, buikspieren en obliques. Je beenspieren worden vooral aangesproken tijdens het aandrijfgedeelte van de slag, of bij het afduwen van de voetstang.

  • Het is goed voor mensen van alle fitnessniveaus om te proberen

Zolang u toegang hebt tot een ergometer, kunt u roeien toevoegen aan uw trainingsroutine.  Deze oefening is ook veilig geacht voor mensen met een laag gezichtsvermogen en mensen die blind zijn en toch willen sporten.
Uit een onderzoek uit 2015 met 24 slechtzienden bleek dat 5 dagen per week roeien gedurende 6 weken leidde tot een significante afname van de vetmassa en het totale lichaamsvetpercentage. Daarnaast daalde het cholesterolgehalte van de deelnemers en namen hun rugkracht en rompflexie aanzienlijk toe.

  • Het heeft weinig impact

Roeien verbrandt serieuze calorieën zonder uw gewrichten extra te belasten. U kunt zelf de beweging en het tempo bepalen en het is een geweldige oefening voor actief herstel. Het wordt soms aanbevolen als een oefenoptie voor mensen met vroege stadia van artrose. Een onderzoek uit 2014 onder 24 mensen gedurende 8 weken toonde aan dat de gewrichtskoppels, of rotaties, in de elleboog, schouder, lende en knie met 30% verbeterden. Hetzelfde kan niet gezegd worden van high impact oefeningen zoals hardlopen en plyometrie.

  • Het kan meditatief zijn

Er is een geest-lichaam verbinding met roeien. Hoewel je de meest rustgevende voordelen vindt door buiten op het water te roeien, kun je dit ook bereiken door binnenshuis te sporten. Dit komt door de soepele, glijdende beweging die je op de ergometer kunt maken en de repetitieve bewegingen waardoor je geest op de automatische piloot gaat. Het gaat om de vier fasen van de roeislag, te weten vang, rijden, finish, herstel
Roeien bevordert ook de afgifte van endorfine, dat zijn die feel-good hormonen die stress verminderen.

  • Het is geweldig voor je hart en longen

Als cardio-oefening versterkt roeien je cardiovasculaire systeem, dat je hart, bloedvaten en bloed omvat. Dit systeem is verantwoordelijk voor het transport van belangrijke stoffen, zoals voedingsstoffen en zuurstof, door je lichaam. 
Omdat roeitrainer zo’n intensieve training is, moet je hart hard werken om meer bloed naar je lichaam te transporteren. Dit kan de kracht van het hart verbeteren. 
Dit kan gunstig zijn voor mensen die risico hebben of kunnen lopen op hartproblemen.

  • Het bouwt kracht en uithoudingsvermogen op

De combinatie van krachttraining en cardio helpt bij het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. Kracht is uw vermogen om in zeer korte tijd maximale kracht uit te oefenen – denk aan springen, versnellen tot een sprint, of het slaan van een bokszak of een honkbal. Als je goed roeit, gebruik je je beenspieren om je lichaam voort te stuwen en je armspieren om daadwerkelijk te roeien, waarvoor beide kracht nodig is.  Uithoudingsvermogen is het vermogen van uw lichaam om een activiteit, zoals roeien, langere tijd vol te houden. Roeien voldoet aan beide vormen van uithoudingsvermogen – cardiovasculair en musculair.

  • Het is efficiënt

Zelfs als je weinig tijd hebt, kan een roeitrainer je helpen om te sporten en je doelen te bereiken. Omdat het een full-body workout is, raak je de belangrijkste spiergroepen en krijg je zowel een cardio- als krachttraining.
Bovendien staan korte uitbarstingen van intense training, zoals high intensity interval training (HIIT), erom bekend dat ze de hartfunctie en het zuurstofverbruik na de training verhogen. Met andere woorden, u verbrandt meer calorieën na afloop van uw training. Uit een recente studie bleek dat laag volume HIIT – minder dan 15 minuten per sessie – vergelijkbare, of zelfs grotere, verbeteringen in fitnessniveau, glucosecontrole, bloeddruk en hartfunctie kan teweegbrengen dan hoog volume HIIT of matig intensieve continue training.

  • Het is een geweldig alternatief voor de loopband of de elliptical

Als het gaat om trainingsmachines in de sportschool, ziet u in eerste instantie misschien de roeitrainer over het hoofd tijdens het sporten. Dit kan echter veranderen zodra je het vergelijkt met andere fitnessapparaten, zoals de loopband en de elliptische. De loopband richt zich bijvoorbeeld vooral op uw onderlichaam, terwijl de ergometer een training voor het hele lichaam biedt.

Terwijl de roeitrainer en de elliptische machine beide de bovenste en onderste helft van uw lichaam trainen, vergt de roeimachine meer inspanning van uw bovenlichaam en buikspieren bij elke slag. Als u in een flat of appartement woont met buren onder u, is een roeimachine veel stiller dan een loopband. Roeimachines hebben ook de neiging betaalbaarder te zijn dan loopbanden.

  • De machine is geschikt voor thuisgebruik

Een loopband of gewichtenrek kan nogal wat ruimte innemen in een thuisgymnastiek, vooral als uw woonkamer dienst doet als trainingsruimte.Veel roeitrainers kunnen worden opgevouwen zodat u ze kunt opbergen als u ze niet gebruikt – een groot voordeel. U kunt zelfs creatief zijn en de roeitrainer gebruiken voor krachttraining tijden het sporten

Overbelast uzelf niet als u begint

Naast de voordleen van een roeitrainer is het belangrijk om van roeien een gewoonte te maken, maar u moet stoppen met trainen als u te moe bent om de juiste vorm aan te houden. Experts raden u af een zware roeisessie te doen nadat u uw armen hebt vermoeid met andere intensieve sportactiviteiten. 
Het wordt ook afgeraden om activiteiten te ondernemen zoals gewichtheffen met hoge belasting voordat u een intensieve training op een roeitrainer afrondt.

roeitrainer