PNR Merchandising
Business / Marketing and Advertising

Is bedrijfshulpverlening verplicht?

Bedrijfshulpverlening, ook wel bekend als BHV is zeer belangrijk voor bedrijven. Maar toch zijn hier vaak nog vragen over, want is dit verplicht? En hoeveel BHV’ers moeten er bij het bedrijf aanwezig zijn. Dit artikel zal je antwoord geven op deze vragen.

De regels omtrent BHV zijn duidelijk beschreven in de Arbowet, maar toch weten veel bedrijven er niet veel over. Het is namelijk verplicht om goed voorbereid te zijn op ongevallen, op brand of op een ontruiming. Ook staat in de Arbowet dat een werkgever zich mag laten ondersteunen door BHV’ers en dat deze BHV’ers hier verplicht een cursus voor moeten hebben gevolgd. Daarnaast worden in de Arbowet de taken van een BHV’er genoemd. Ieder bedrijf is verplicht om een BHV’er in dienst te hebben, zelfs een eenmanszaak kan nog een BHV’er in dienst moeten hebben. De enige uitzondering is dat wanneer je de hele dag alleen in kantoorruimte zit dat BHV dan niet verplicht is. Het is wel weer zo dat de verplichting heel beperkt is, je hoeft namelijk alleen maar snel en effectief te kunnen handelen wanneer er iets gebeurd. In sommige gevallen kan een BHV basiscursus via het internet al genoeg zijn, maar dit geldt zeker niet in alle gevallen.

In principe is het voor iedereen mogelijk om BHV’er te worden, maar het is natuurlijk wel verstandig als je deze taak geeft aan iemand die hier ook goed mee om kan gaan. Daarnaast moet iemand anders altijd de taken kunnen over nemen, als de BHV’er ziek of bijvoorbeeld met vakantie is. Om te bepalen hoeveel BHV’ers jij moet hebben kan je het beste kijken naar het volgende: Alle risico’s binnen het bedrijf, de beschikbaarheid en de opkomsttijd van de hulpdiensten, de grootte van het pand en het gemiddeld aantal aanwezige personen in het pand. Wil jij een BHV cursus gaan volgen? Dan is het verstandig om een bhv trainingsset aan te schaffen. Onthoud wel dat een BHV’er niet de enige manier is om je bedrijf zo veilig mogelijk te houden. Heb altijd een schuimblusser of verbandkoffer in het bedrijf zodat je in vervelende situaties ook goed kunt ingrijpen.

http://schoens-safety.nl/