Verbrede landbouw

Omdat de agrarische sector verandert gaan steeds meer boeren op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Het fenomeen ‘verbrede landbouw’ is daar een mooi voorbeeld van. Verbrede landbouw houdt in dat boeren naast hun kernactiviteiten ook nog nevenactiviteiten ondernemen om wat extra geld te verdienen. Zo kan het zo zijn dat de hoofdtak van een bedrijf tuinbouw is en dat de neventak een boerderijwinkel is met allerlei verse, zelf geteelde producten. Deze vorm van ondernomen is vooral uit noodzaak ontstaan. Op een gegeven moment kwam er een overschot aan producten op de markt en zodoende ging de prijs van die producten omlaag. Sommige boeren konden niet meer goed rondkomen en gingen op zoek naar extra bronnen van inkomsten.

Boeren kunnen met verbrede landbouw oneindig veel kanten op. Als boer ben je vrij om zelf nevenactiviteiten te verzinnen. Hieronder beschrijf ik een aantal voorbeelden van veelvoorkomende nevenactiviteiten van verbrede landbouw: – De boerderijwinkel. Dit is een winkel die bij de boerderij gevestigd is. Hier worden allerlei producten verkocht die geproduceerd zijn op de boerderij. Wat ook veel voorkomt is een samenwerking met andere boerderijen om zo een groter assortiment aan te kunnen bieden. – De zorgboerderij. Veelal kinderen kunnen hier een dagje doorbrengen op de boerderij. Hoe dit wordt ingericht kunt u helemaal zelf bepalen. – Overnachtingen op de boerderij. Het kan ook een optie zijn om een gedeelte van het terrein beschikbaar te stellen voor overnachting, zoals een soort kleine camping. Veel boeren hebben immers genoeg ruimte en in ruil voor een kleine vergoeding kunnen er dan mensen op het terrein slapen.

In principe is het voor iedere boer mogelijk om aan verbrede landbouw te doen. Om hierover een goede beslissing te nemen kunt u agrarisch advies inwinnen bij een specialist zoals wijsman. Hier kunt u ook terecht voor andere zaken, zoals voor de aanschaf van een cowhouse.

http://wijsmanhandelenadvies.nl