Hoe een leefstijlcoach jou verder kan helpen

Gezondheid

Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach is een welzijnsprofessional die mensen helpt meer voldoening te bereiken in hun leven. Lifestyle coaches helpen hun cliënten vooruitgang te boeken bij hun persoonlijke doelen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van hun gezondheid, relaties, carrière of dagelijks leven. Zou jij graag met een coach werken? Hier ontdek je wat je van leefstijlcoaching kan verwachten. 

We hebben het allemaal wel eens; van die dagen dat we de sportschool willen overslaan of geen zin hebben om te koken. Het is natuurlijk goed om af en toe een pauze te nemen, maar daar wil je waarschijnlijk liever geen gewoonte van maken. Dit is waar een leefstijlcoach in het spel komt. Hij of zij kan je dat extra zetje geven en controleren of je wel je best doet om je (gezondheids-)doelen te bereiken. Als je iemand anders hebt om verantwoording aan af te leggen, zul je je waarschijnlijk verantwoordelijker voelen en gemotiveerder zijn om op schema te blijven.

Wat doet een leefstijlcoach?

Leefstijlcoaches kunnen je helpen om je doelen te verduidelijken, de obstakels te identificeren die je tegenhouden, en vervolgens strategieën helpen bedenken om deze laatste te overwinnen. Bij het creëren van deze strategieën, richten leefstijlcoaches zich op jouw unieke vaardigheden en gaven. Door je te helpen je eigen sterke kanten optimaal te benutten, bieden deze coaches je precies de ondersteuning die jij nodig hebt om een langdurige verandering te bewerkstelligen.

Voor wie is een leefstijlcoach geschikt?

Veel mensen zoeken een leefstijlcoach voor begeleiding bij een belangrijke verandering in hun leven, zoals het kiezen van een nieuwe carrière. In de meeste gevallen zoeken mensen echter een leefstijlcoach om een gelukkiger en zinvoller leven te leiden.

Er zijn een aantal signalen die mogelijk aangeven dat een leefstijlcoach nuttig voor je kan zijn. Deze tekenen zijn onder andere:

 • Verhoogde prikkelbaarheid

 • Meer/vaker stress en/of angst

 • Het onvermogen om slechte gewoonten te doorbreken

 • Een gebrek aan voldoening in je sociale leven

 • Een aanhoudend gevoel van ontevredenheid op je werk

 • Verminderde creativiteit

De afgelopen jaren zijn leefstijlcoaches steeds meer mainstream geworden. Een groeiend aantal creatieven, leidinggevenden en ondernemers werken nu samen met leefstijlcoaches om succes te bereiken in hun professionele en persoonlijke leven. Daarnaast is deze vorm van coaching ook voor kinderen geschikt. Deze leefstijlcoach noem je een kindercoach en richt zich op het ondersteunen van de precieze ontwikkelingsfase van het kind.

Welke soorten leefstijlcoaches kun je vinden?

Sommige leefstijlcoaches hebben een meer algemene, allesomvattende aanpak, maar er zijn er ook veel die zich specialiseren. Zo heb je onder meer carrièrecoaches, kindercoaches en spirituele coaches. Meer voorbeelden van de gebieden waarop deze verschillende soorten coaches zich richten, zijn:

 • Verslaving- en nuchterheidscoaching

 • Bedrijfs-, management- en leiderschapscoaching

 • Carrièrecoaching

 • Dating- en relatiecoaching

 • Dieet- en fitnesscoaching

 • Echtscheidingscoaching

 • Familiecoaching

 • Kindercoaching

 • Financiële leefstijlcoaching

 • Gezondheids- en welzijnscoaching

 • Geestelijke gezondheidscoaching

 • Spirituele coaching

 • Sportcoaching

Wat is het verschil tussen leefstijlcoaching en therapie?

Er bestaat een wijdverspreide misvatting dat leefstijlcoaching en therapie hetzelfde zijn, maar met verschillende titels. Hoewel beide diensten veel gelijkenissen vertonen, is leefstijlcoaching een andersoortige dienst, waarbij geen therapie wordt toegepast. Er gaat meestal wel een specifieke coach opleiding aan vooraf. 

Allereerst is het van belang goed te begrijpen wanneer en waarom je een coach of een therapeut zou moeten inhuren. Hieronder lichten we zowel therapie als coaching daarom verder toe en kun je direct zien welke het meest geschikt is in welke situatie: 

Wat is therapie?

Therapie is een langdurig proces waarbij een gekwalificeerde professional in de gezondheidszorg werkt aan het diagnosticeren en oplossen van de problematische overtuigingen, gedragingen, relaties, gevoelens of lichamelijke reacties van een cliënt. 

Het richt zich op trauma’s en problemen uit het verleden om zelfvernietigende gewoonten te veranderen, relaties te herstellen en verbeteren en/of om te gaan met pijnlijke emoties.

Wat is leefstijlcoaching?

Een coach, die geen beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg is, helpt een cliënt belemmeringen en problematisch gedrag te identificeren en zijn doelen te verduidelijken. Op basis daarvan stelt de coach een actieplan op om het gewenste resultaat te bereiken. 

Het proces gaat ervan uit dat het huidige uitgangspunt van de cliënt een aanvaardbare neutrale basis is en wordt vanaf dat punt meer actiegericht.

Therapeuten:

 • Kunnen geestelijke gezondheidsproblemen behandelen

 • Hebben een diploma en een vergunning op een verwant gebied

 • Houden zich aan ethische codes

 

Leefstijlcoaches:

 • Kunnen geen geestelijke gezondheidsproblemen behandelen

 • Hebben geen formele kwalificaties of academische opleiding nodig

 • Zijn niet verplicht om de privacywetgeving van de gezondheidszorg te volgen

Wat gebeurt er tijdens een leefstijlcoaching-sessie?

Coaching kun je zien als een creatief partnerschap tussen een coach en een cliënt. Hoewel sessies variëren afhankelijk van de doelstellingen van de cliënt en de aanpak van de coach, wordt er meestal een bepaalde structuur of opbouw aangehouden. Hieronder volgt een chronologisch voorbeeld van hoe een leefstijlcoach met jou zou kunnen werken:

 

 1. Het tot stand brengen van een coachingsrelatie van transparantie, eerlijkheid en vaak ook kwetsbaarheid tussen beide partijen;

 2. Het vaststellen en definiëren van de doelen van de cliënt;

 3. Het ontwerpen van een op maat gemaakt plan voor het behalen van de gedefinieerde doelen. Dit is wat de leefstijlcoach zal doen op basis van de eerste sessie. Dit plan is doorgaans volledig aangepast op de persoonlijkheid en de doelstellingen van de cliënt. De coach moedigt de cliënt aan om zich aan dit op maat gemaakte plan te houden.

 4. De leefstijlcoach zet vervolgens zijn of haar vaardigheden en expertise in om zijn of haar cliënten te helpen bij bereiken van hun doelen.

 5. De coach blijft de cliënt voortdurend inspireren en motiveren gedurende zijn reis van zelfontdekking en groei.

 6. De leefstijlcoach zorgt ervoor dat de cliënt verantwoording aan hem of haar aflegt om de productiviteit en/of resultaten te verhogen.

 

Sessies kunnen variëren afhankelijk van de coach, het coachingsformaat (online, telefonisch, in persoon, etc.), de methodes en het aantal sessies dat je hebt afgesproken. Bovendien zal een coach zijn methodes waarschijnlijk ook continu bijstellen in deze dynamische relatie. Dit stelt een coach in staat om goed te begrijpen waar een cliënt vandaan komt en waar hij of zij precies wil staan na de sessies.

Trends in leefstijlcoach opleidingen

Wist je dat je op Springest het grootste aanbod aan leefstijlcoach opleiding kunt vinden? Je kunt meer dan 18 leefstijlcoach opleidingen van 13 verschillende opleiders vergelijken. Springest heeft meer dan 390 deelnemers geholpen aan een erkend diploma tot leefstijlcoach. Hieronder staan nog meer leuke opleidingstrends over leefstijlcoaching:

leefstijlcoach opleiding

https://www.springest.nl/sport-vitaliteit/leefstijlcoach